Продукти: (за 4-5 порции)
· 300 г кус-кус
· 2 патладжана
· 1 зелена чушка
· 1 червена чушка
· 2 домата
· 1 глава лук
· 1 люта чушка
· 4 с.л. олио
· 10 черни маслини без костилките
· 200 мл зеленчуков бульон
· няколко листенца босилек
· сол
Начин на приготвяне:
Бланшираме за 1-2 мин доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на дълги тънки ивички. Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги и ги оставяме няколко часа да си пуснат горчивия сок. Леко ги изстискваме и ги изплакваме на течаща вода. Лука нарязваме на тънки филийки.
Загряваме в по-голям тиган 3 с.л. олио, намаляваме котлона и задушаваме зеленчуците на тих огън около 20 мин. Отвреме навреме разбъркваме сместа. Накрая прибавяме цялата люта чушка, маслините и наситнения босилек. Оставяме на котлона още 2-3 мин.
Сваряваме кус-куса, отцеждаме го в чиния и го поливаме със зеленчуковия бульон. Оставяме го да попие течността.
Загряваме останалото олио и изсипваме кус-куса. Разбъркваме го, за да се намасли добре и го прехвърляме в голяма плитка чиния, оформяйки го като пръстен. В средата слагаме задушените зеленчуци. Сервираме веднага.
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...