Продукти: (за 4-6 порции)
• 500 г свинско месо
• 1 глава лук
• 1 морков
• 1 корен магданоз
• 1 с.л. брашно
• 1 глава цвекло
• 1 парче прясно зеле
• 3 средно големи домата
• 4-5 картофа
• 1 глава целина
• 2 скилидки чесън
• 50 г маргарин
• лимонена киселина
• сметана
• черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно.
В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната.
Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина.
Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.
Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер. Поднасяме с по 1-2 с.л. сметана на порция.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...