Продукти: (за 4-5 порции)
• 200 г зрял фасул
• 200 г пушен бут
• 1 малък морков
• 1 парче целина
• 1 корен магданоз
• 2-3 с.л. мазнина
• 2-3 с.л. брашно
• 3 с.л. заквасена сметана
• 1 малка глава лук
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Накисваме фасула за 1 нощ в 1 л студена вода и го сваряваме във водата, в която сме го киснали. Когато поомекне, прибавяме месото и продължаваме да варим. Изваждаме омекналото месо.
Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Прибавяме леко препеченото брашно и също го запържваме. Поръсваме червения пипер, разреждаме запръжката с 1 ч.ч. топла вода и я сипваме в чорбата.
Продължаваме да варим на умерен огън, като четвърт час преди да отстраним от огъня прибавяме нарязаните на кубчета кореноплоди.
Накрая връщаме нарязаното на кубчета месо, подправяме със сметаната, посоляваме на вкус и отстраняваме от огъня.
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...