Кулинарни рецепти » Празеник с орехи

 Празеник с орехи

Продукти:

• 400 г брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 ч.л. сол
• 1 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• 200 мл олио

За плънката:

• 1 кг праз
• 150 г орехови ядки

Начин на приготвяне:

От всички изброени продукти замесваме банично тесто и го разделяме на 4 части. След като престои 10-15 мин, разточваме кори, като 2 от тях са по-големи от тавата, в която ще приготвим баницата, а другите са колкото нея.

Едната по-голяма кора слагаме в намазнената тава, поръсваме я с мазнина, а върху нея слагаме по-малка кора в средата на която поставяме плънка, приготвена от дребно нарязан и задушен в мазнина праз. Върху плънката поставяме последователно втората малка и по-голяма кора, поръсени с мазнина.

Околовръст на тавата поръсваме със счуканите орехови ядки, върху които завиваме първата голяма кора, за да се образува ръбче.

Намазваме баницата с мазнина и я изпичаме. Поднасяме я, нарязана на триъгълни парчета.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Начало