Продукти:
• 150 г брашно
• 75 г масло или мас
• 1 щипка сол
• 250 г шунка
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 3 яйца
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маслото, нарязано на парченца, трием между дланите на ръцете, докато се превърнат в зърнеста маса. Прибавяме 1/2 ч.ч. вода и месим енергично.
Полученото тесто оформяме на топка, сплескваме с дланта на ръката и отново овалваме на топка. Това повтаряме три пъти, след което оставяме тестото да почива на студено.
Нарязваме шунката на парченца и в дълбок съд разбиваме яйцата заедно с млякото, солта и черния пипер.
Разточваме тестото на кора, дебела 3 мм, слагаме в тавичка с диаметър около 20 см, надупчваме с вилица до дъното, поръсваме с парченца от шунката и заливаме със сместа от яйцата и млякото.
Баницата печем около 30 минути в силна фурна и сервираме топла.
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...