Кулинарни рецепти » Виенски щрудел

 Виенски щрудел

Продукти:

• 250 г много сухо брашно
• 1 яйце
• 2-3 с.л. олио
• 1 щипка сол
• 3-4 с.л. хладка вода
• няколко капки оцет
• краве масло за намазване
• пудра захар за поръсване

За плънката:

• 800-1000 г ябълки
• 1 шепа стафиди
• 1 шепа нарязани на дълго/ или счукани/ бадеми
• 100 г галета
• 100г захар
• 1/2 ч.л. канела
• 40 г краве масло

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното на дъска, правим в средата “кладенче” и в него разбъркваме яйцето, мазнината, малко сол и оцет. Замесваме твърдо еластично тесто, което не разточваме, а бием в дъската, докато престане да лепне и започне да изпуща мехури. Поръсваме на сухо място малко брашно, слагаме върху него тестото, напръскваме го с малко топла вода, покриваме със затоплен пръстен съд и оставяме да отлежи 30 мин.

Обелваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта и канелата и ги запържваме в маслото.

Постиламе върху масата чиста кърпа и поръсваме с брашно. Разточваме леко тестото във формата на правоъгълник и го слагаме върху кърпата, след което разтегляме с ръце във всички посоки, докато тестото стане прозрачно. Това постигаме като поставим върху тестото поръсените с брашно длани и го разтягаме от средата към края, като плъзгаме върховете на пръстите. Изрязваме удебелените краища, а ако се получат дупки, внимателно ги запълваме с тесто. След като разтеглим тестото по описания начин, го оставяме известно време да съхне.

После го намазваме с разтопено масло или маргарин и разпределяме върху 2/3 от повърхността запържените ябълки, стафидите и бадемите. Внимателно, като повдигаме кърпата, завиваме щрудела като охлюв, притискаме плътно краищата му и го слагаме в добре намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с разтопено масло и печем 45 мин в умерена фурна, като от време на време мажем щрудела с разтопено масло.

Поръсваме изпечения щрудел с пудра захар и го нарязваме на парчета с ширина 3-4 см.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало