Продукти:
• 1 пакет фини кори
• половин пакетче краве масло
• 3 яйца
• 250 г захар
• 500 г извара
• 50 г стафиди
• 30 г галета
• 1 лимон
За крема:
• 1 ч.ч. захар
• 1 с.л. брашно
• 5 жълтъка
• 1 ванилия
• 2 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
Разбиваме хубаво захарта с изварата – да се получи гладък крем. Прибавяме настърганата лимонова кора, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме внимателно.
Заляпяме корите две по две с масло. Всеки двоен лист намазваме в единия край с масло и пооръсваме леко с галета. В другия край разстиламе част от приготвената плънка с извара. Завиваме внимателно на руло.
По същия начин постъпваме с останалите кори. Нареждаме рулата в намаслена тава и ги печем в умерено загрята фурна до порозовяване.
Отделно приготвяме гъст крем от захарта, брашното, млякото, ванилията и разбитите жълтъци. Бъркаме сместа на котлона, докато започне да пуща мехурчета. След като свалим крема от огъня, прибавяме 2 с.л. масло, разбъркваме и заливаме изпечения щрудел.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...