Кулинарни рецепти » Козунак със сушени плодове

 Козунак със сушени плодове

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 6 яйца
• 300 г фина захар
• 40 г прясна мая
• 300 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч. л. сол
• 100 г сушени плодове (кайсии, фурми, стафиди)
• 2 капки есенция по желание, примерно коняк или ванилия
• 1 разбито яйце за намазване на козунака.

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко мляко, пускаме по малко захар и брашно, за да получим рядка и гладка кашич-ка, която оставяме настрани да шупне.

Яйцата разбиваме със захарта и есенцията и леко ги загряваме, като внимаваме да не се пресекат. Към тях прибавяме втасалата мая, нарязаните на едро плодове, солта и брашното. Омесваме тестото добре, то е готово, когато започнат да излизат мехурчета. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Премесваме отново тестото, слагаме го в намаслена форма и оставяме да втаса. Отгоре намазваме с раз-бито яйце, поръсваме със захар и печем първо на по-силна фурна, а към края на умерена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Начало