Кулинарни рецепти » Козунак със сушени плодове

 Козунак със сушени плодове

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 6 яйца
• 300 г фина захар
• 40 г прясна мая
• 300 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч. л. сол
• 100 г сушени плодове (кайсии, фурми, стафиди)
• 2 капки есенция по желание, примерно коняк или ванилия
• 1 разбито яйце за намазване на козунака.

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко мляко, пускаме по малко захар и брашно, за да получим рядка и гладка кашич-ка, която оставяме настрани да шупне.

Яйцата разбиваме със захарта и есенцията и леко ги загряваме, като внимаваме да не се пресекат. Към тях прибавяме втасалата мая, нарязаните на едро плодове, солта и брашното. Омесваме тестото добре, то е готово, когато започнат да излизат мехурчета. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Премесваме отново тестото, слагаме го в намаслена форма и оставяме да втаса. Отгоре намазваме с раз-бито яйце, поръсваме със захар и печем първо на по-силна фурна, а към края на умерена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало