Продукти:
• 250 г захар
• 1 1/2 к.ч. мед
• 5 белтъка
• 500 г смлени орехови ядки
Начин на приготвяне:
Слагаме захарта в тенджера. Прибавяме меда и варим сместа, докато се зачерви, след което отстраняваме от огъня. На много слаб огън разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме лъжичка по лъжичка към горещата захарна смес, като непрекъснато бием с телта. Слагаме тенджерата отново на слаб огън, но внимаваме да не се сгъсти много сместа. Прибавяме много ситно смлените орехови ядки, като леко разбъркваме.
Застиламе дъното на широка тава с намаслена хартия. Изсипваме вътре сместа и с помощта на дълъг нож я разстиламе на равномерен пласт. Отгоре също покриваме с намаслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. Оставяме халвата да престои така 1 нощ.
На другия ден отстраняваме хартията и с остър нож, потопен във вода, нарязваме халвата на квадратчета. Вместо в намаслена хартия, можем да притиснем халвата между две вафлени кори. Освен това, по желание можем да ароматизираме с ванилия или лимонена есенция.
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...