Продукти:
• 16 сушени сини сливи
• 300 г брашно
• 1 пакетче суха мая
• 1 кофичка кисело мляко
• 2 с.л. захар
• 1 щипка сол
• 1 яйце
• 60 г краве масло
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Попарваме с вряла вода сините сливи и внимателно изваждаме костилките. Разбъркваме брашното с маята и солта, внимателно наливаме разбитото мляко, разбъркано с яйцето и захарта и измесваме тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете. Правим руло от тестото, което разделяме на 16 парченца.
Стопяваме тестото. Избираме по-висока тавичка с размери 15 на 20 см, набрашняваме ръцете си и сплескваме парченцето тесто. Слагаме вътре отцедената слива и оформяме пуричка. Подреждаме пуричките на разстояние една от друга в тавата, отгоре с четка ги намазваме с масло и ги оставяме 15 мин. на топло място да втасат.
Загряваме фурната на 170°С и печем пуричките около 30 мин, докато поруменеят равномерно. Още топли ги нареждаме в чинията, в която ще ги сервираме и ги наръсваме с пудра захар. Гарнираме ги с топъл или студен ванилов сос.
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...