Продукти: (за 5 големи и 10 малки ботушчета)
• 300 мл течен мед
• 200 г захар
• 50 г краве масло
• 750 г брашно
• 2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л.сол
• 1 с.л. какао на прах
• 1 яйце
• 3-4 с.л. прясно мляко
За украса:
• 500 г пудра захар
• 2 белтъка
• различни сладкарски бои
• захарни пръчици и други украсители по избор
Начин на приготвяне:
На слаб котлон загряваме меда, захарта и маслото, докато захарта се разтвори и оставяме сместа да поизстине. Добавяме брашното, в което сме разбъркали содата, подправките и какаото, а след това яйцето и млякото. Омесваме твърдо тесто, което увиваме във фолио и оставяме в хладилник за 8 часа.
На картон рисуваме голям ботуш /висок 20 см./ и един малък с височина 10 см. Изрязваме ги. Разточваме тестото върху фолиото, налагаме шаблоните и изрязваме по тях с остър нож. Може с дървено шишче да им пробием дупки, ако ще ги окачваме на елхата.
Печем в намаслена тава около 15 мин. в предварително загрята умерена фурна.Оставяме ги да изстинат.
Бием белтъците с пудрата, разпределяме тази смес в купички и оцветяваме със сладкарски боички. С тази глазура украсяваме сладките и ги поръсваме със захарни пръчици.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...