Кулинарни рецепти » Калмари със сос

 Калмари със сос
(Финландия)

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг калмари
• 1 с. л. масло
• 1 с. л. брашно
• 1 глава лук
• 1 морков
• няколко скилидки чесън
• 1 с. л. доматено пюре
• 1 ч. ч. бяло вино
• няколко стръка мащерка
• листа от целина
• черен и червен пипер
• магданоз, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме, като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и ги изчистваме от вътрешностите. Потапяме ги за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и им обелваме кожата.

Нарязваме калмарите на парченца и ги запържваме. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидките чесън, доматеното пюре, виното, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, черен и червен пипер, сол и 1 к. ч. топла вода. Похлупваме ястието и го оставяме да ври на умерен огън около 30 мин.

Малко преди да го отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, предварително разтопено и разбъркано с брашното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Начало