Продукти:
• 500 г готов козунак
• 5 яйца
• 1 л прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 1 с.л. масло
• 8 малки целувки
• 50 г шоколад
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 ванилия
• 2 водни чаши захар
• 1 шепа сухи плодове
Начин на приготвяне:
Размиваме брашното размиваме в 1 ч.ч. мляко и прибавяме предварително разбитите 1 водна чаша захар и жълтъци. Останалото мляко кипваме, сипваме сместа при непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване. После добавяме маслото и ванилията.
Обелваме кората на козунака и го нарязваме на тънки филийки. Половината от тях нареждаме в тортена форма, като празнините запълваме с трохи.
Върху тях изсипваме половината от крема и поръсваме с настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно плодове (сушени смокини, кайсии). Отгоре нареждаме останалите филии козунак и заливаме с останалия крем.
Петте белтъка разбиваме с втората чаша захар на сняг, прибавяме в сместа натрошените целувки и получената смес изсипваме на купчинки върху изстиналия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.
Тортата поднасяме след като е престояла 1 нощ в хладилника.
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...