Кулинарни рецепти » Петмез от дини със сливи

 Петмез от дини със сливи

Продукти:

• дини
• сини сливи
• натриев бензоат (или бяла пръст)

Начин на приготвяне:

Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка.

Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи.

Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало