Продукти:
• дини
• сини сливи
• натриев бензоат (или бяла пръст)
Начин на приготвяне:
Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка.
Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи.
Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...