Продукти:
• дини
• сини сливи
• натриев бензоат (или бяла пръст)
Начин на приготвяне:
Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка.
Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи.
Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...