Кулинарни рецепти » Петмез от грозде и тиква

 Петмез от грозде и тиква

Продукти:

• 1 тиква
• 10 кг добре узряло грозде
• 1 к.ч. дървесна пепел
• 1 ч.ч. нарязани орехови ядки

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

Оронваме гроздовите зърна, сваряваме ги до омекване и ги претриваме през цедка. Прецеждаме получения сок и го слагаме да ври заедно с пепелта, завързана в торбичка.

След 30 мин изваждаме пепелта и продължаваме да варим. Щом ширата изври наполовина, прибавяме тиквата и доваряваме на силен огън.

Когато петмезът се сгъсти като пчелен мед, прибавяме орехите и варим още 5-6 мин. Изчакваме да изстине и го наливаме в буркани.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Начало