Продукти:
• 2-3 кг узрели, но здрави смокини
• 1 кг захар
• 1 ч. л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Избираме добре узрели, но здрави смокини, измиваме ги и отстраняваме дръжките им. Посипваме ги със захарта и ги оставяме така 10 часа, за да пуснат сока си.
Изваждаме ги внимателно, надупчваме ги откъм дръжката, а отцедения сок със захарта варим до сгъстяване. Пускаме за 10-15 минути плодовете в сгъстения врящ сироп, след което добавяме лимонтузуто.
Още горещ, насипваме конфитюра в буркани, които затваряме веднага.
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...