Продукти:
• 2 кг касис
• 600 г праскови
• 5 портокала
• 800 г захар
• 2 л вода
Начин на приготвяне:
Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа.
Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин.
Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...