Продукти: (за 4 порции)
• 500 г месо от говежда плешка
• 50 г сланина
• 1 глава лук
• 1 с.л. олио
• 70 мл червено вино
• 150 мл месен бульон
• 1 скилидка чесън
• 1 с.л. брашно
• 150 г малки гъби
• 1 с.л. масло
• 5 малки главички лук
• 1 връзка ароматни треви (мащерка, магданоз, дафинов лист)
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме говеждото месо на тънки дълги ивици, които поставяме в порцеланов съд, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с нарязания на филийки лук, заливаме с олиото и виното и оставяме да престоят 3-4 часа.
Нарязваме сланината на ивички, изпържваме ги, прибавяме обелените малки лукчета и отново пържим на тих огън до зачервяване. Изваждаме ивичките сланина и лукчетата, а в останалото масло слагаме отцеденото и подсушеното месо и бързо го изпържваме от всички страни.
Поръсваме брашното, заливаме с прецедената марината от месото и варим 2-3 минути. Доливаме бульон, прибавяме връзката ароматни треви и чесъна, захлупваме плътно с похлупак и задушаваме на много тих огън почти до омекване (около 2 часа).
Изпържваме измитите гъби в маслото, прибавяме ги едновременно с ивичките от сланина и лукчетата към месото и задушаваме още половин час. Преди поднасяне отстраняваме ароматните треви.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...