Продукти: (за 4 порции)
• 600 г телешко шкембе
• 1 глава лук
• 2-3 с. л. брашно
• 3 яйца
• 1 бучка маргарин
• 1 ч.л. доматено пюре
• галета за овалване
• сол, черен пипер
• 4-5 с. л. мазнина за пържене
• 3-4 с. л. настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистваме добре шкембето, измиваме го и го сваряваме в 500 мл гореща подсолена вода. Отцеждаме и го накълцваме много на ситно.
От маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък приготвяме гъст сос, към който прибавяме шкембето, лука - предварително опържен в мазнина до златисто, черен пипер и сол на вкус.
От тази смес оформяме големи кюфтета, които топим последователно в брашно, разбитите яйца и галета и пържим до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Щом ги извадим и разпределим по чиниите, поръсваме с настъргания кашкавал.
В мазнината от пърженето прибавяме останалото брашно, размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме и щипка сол, щипка захар и по 1-2 капки оцет или коняк. Сипваме този сос в основата на кюфтетата. Поднасяме ги гарнирани със задушен ориз, горчица и кисели краставички.
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...