Продукти:
• 2 ч. ч. ориз
• 1 яйце
• 1 жълтък
За пълнежа:
• 1 голяма гъба или 2-3 малки
• 1 с. л. зехтин
• 1 глава нарязан на ситно лук
• 125 г кайма
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бяло сухо вино
• 1 с. л. чубрица
• 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
• черен пипер
• сол
За панировка:
• 2 яйца
• галета
• брашно
• олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме без да го мием със студена вода. Слагаме го в купа и разбъркваме с яйцето и жълтъка, докато оризовите зърна се слепят едно с друго. Похлупваме съда и оставяме настрани.
В топла вода накисваме гъбата за 10 минути, за да поомекне. Обелваме я и нарязваме на тънки лентички.
В тиган затопляме мазнината и пържим лука и гъбата, докато омекнат. Добавяме каймата и пържим още 2-3 минути, като разбъркваме. Слагаме доматеното пюре, виното, чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме 5 минути, докато сместа поеме течност. Сваляме от огъня, прибавяме магданоза и оставяме да изстине.
С мокра лъжица вземаме от оризовата смес и с ръце оформяме 10 топки. Във всяка топка правим дупка, в която слагаме по 2-3 лъжички от пълнежа и отново оформяме топка.
Овалваме последователно в брашно, разбито яйце и накрая галета. Оставяме топките да престоят 1 час. Пържим ги в маслена баня до златисто. Поднасяме крокетите топли.
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...