Продукти:
• 350 г брашно
• 20 г мая
• 2 яйца
• 50 г краве масло
• 150 мл олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 щипка захар
• сол
За плънката:
• 350 г шунка
• 350 г прясно зеле
• 150 г кисело зеле
• половин глава лук
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В малко топла вода размиваме маята, 4 с.л. брашно и захарта. Оставяме закваската на топло. Щом се надигне прибавяме останалото брашно, 1 яйце, 1 жълтък и сол на вкус. Месим тестото, докато се появят мехурчета. Сипваме разтопеното и охладено масло и месим още няколко минути. После поръсваме тестото с малко брашно и го оставяме да втасва на топло място.
Сваряваме киселото и прясното зеле за плънката в малко количество вода, отцеждаме и прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зелето и също го запържваме. Отстраняваме от огъня и подправяме с черен пипер и сол. Сипваме ситно нарязаната шунка и размесваме много добре.
Разточваме от втасалото тесто правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Разстиламе плънката в едната половина на кората и покриваме с другата половина. Прищипваме добре краищата. Слагаме кулебяка в намаслена и набрашнена тавичка и печем 1 час в умерено нагрята фурна. Преди сервиране нарязваме на порции. Поднасяме с доматен сос или разтопено масло.
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...