Продукти:
• 6 белтъка
• 1/2 л прясно мляко
• 6 жълтъка
• 180 г захар
• 2 праха ванилия
• 2 пакетчета (14 г) желатин
• 1/2 л сладка сметана
• 250 г средно големи ягоди
За карамела:
• 3/4 ч.ч. захар
• 1/2 л сладка сметана
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме жълтъците със захарта около 2 минути, след което при непрекъснато бъркане добавяме млякото.
В малка тенджерка затопляме млякото, като го довеждаме до завиране. Отделно разбиваме белтъците и прибавяме млякото. Отново добре разбъркваме.
Връщаме сместа на бавен огън и бъркаме до сгъстяване, така че като движим лъжицата по дъното, да се образува пътечка. Сваляме от огъня и прибавяме ванилията.
Разтваряме желатина във вода и по желание прибавяме малко бренди. Затопляме на водна баня за 1 минута. Поставяме в хладилника и охлаждаме.
Разбиваме 1/2 л сладка сметана с миксер и смесваме с млечно-белтъчния крем. Режем ягодите на половинки по дължина и ги нареждаме отстрани на тавичка.
Смесваме всички съставки на крема и изливаме в съда. Слагаме го за 4 часа в хладилника. При сервиране режем всяка порция с нож, потопен предварително в гореща вода.
В малко тиганче затопляме захарта до златисто, прибавяме сметаната и я довеждаме до завиране. Бъркаме 3 минути. Охлаждаме и заливаме крема.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...