Кулинарни рецепти » Домашна пастърма

 Домашна пастърма

Продукти:

• на 1 кг овче или козе месо - 700-800 г сол

Начин на приготвяне:

Вземаме овче или козе месо и го нарязваме на гладки и плоски парчета с дебелина около 5 см. За да може да проникне дълбоко солта, надупчваме с шило месото през 5-6 см. Натриваме нарязаните парчета с морска сол.

На дъното на голяма тенджера или каче слагаме 4-5 см морска сол. След това нареждаме плътно парчетата месо, като между редовете сипваме по 2-3 см сол. Най-отгоре завършваме с 2 см сол и затискаме с дървена кръстачка и камък.

След една седмица изваждаме месото и го поставяме в друг съд в саламура, приготвена в съотношение 180 г сол на 1 л вода. При температура +6 градуса пастърмата престоява една седмица, след което я изваждаме и я обезсоляваме в студена вода в продължение на 1 денонощие. После я отцеждаме, окачваме я на прът и сушим на проветриво място.

В продължение на две седмици през три дни сваляме пастърмата и я притискаме между две дъски с тежест - така престоява 4-5 часа, после пак я закачаме да съхне. Готовата пастърма трябва да има гладка повърхност.

Съхранява се при +2 градуса и трае над 3 месеца.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Начало