Диетични рецепти » Как да стопим мазнините?

 Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за който сме полагали толкова усилия цяло лято, но как? Диетата и физическите упражнения нямат конкуренция, но съществува още един начин – „бързият метаболизъм". Основното правило при него е да приемаме храни (разбира се, в разумни количества), които ускоряват обмяната на веществата.

Мляко + пълнозърнест хляб

Тайното оръжие: калций, въглехидрати и фибри.
Действието: Когато нивото на инсулина в кръвта се повиши, организмът се чувства застрашен и започва да трупа стратегически запаси от мазнини. Комбинацията от въглехидрати и фибри предотвратява това, защото се усвоява бавно и поддържа стабилно нивото на хормона в продължение на няколко часа. При това скоростта на обмяната на веществата се увеличава с повече от 10%. А каква е ролята на млякото? Оказва се, че съдържащият се в него калций е важен фактор за бързия метаболизъм. Според изследване, проведено от британски диетолози, хората с наднормено тегло, увеличили приема на калций до 1200 - 1300 мг на ден, отслабват два пъти по-бързо от тези, на които е давана обичайната доза. Ако не обичате прясно мляко или пък имате непоносимост към лактозата в него, заменете го с кисело.

Зелен чай и кафе

Тайното оръжие: кофеин и епигалокахетин.
Действието: Тези субстанции стимулират изгарянето на калориите, като усилват сърдечния ритъм и действат възбуждащо на нервната система. Благодарение на тях кръвта се насища с повече кислород, което ускорява метаболизма. Канадски учени са установили, че приемани три пъти на ден, кафето и зеленият чай подтикват организма да изгаря по 25 калории, дори в състояние на пълен покой.

Лют червен пипер

Тайното оръжие: капсаицинът, придаващ специфичния вкус на лютите чушки.
Действието: Той ускорява сърдечния ритъм и повишава телесната температура, в резултат на което обмяната на веществата протича с 25% по-бързо. В следобедните часове, когато тонусът на организма спада и метаболизмът се забавя, шепа лют чипс (но не повече) ще ви зареди отново с енергия, за да се справите със задачите си.

Нетлъсто свинско и телешко месо, кокошка, пуйка

Тайното оръжие: протеини.
Действието: За тяхното усвояване организмът се нуждае от много повече време, отколкото за лесно смилаемите въглехидрати и мазнини. Датски диетолози, експериментирали с желаещи да отслабнат, са на мнение, че увеличаването с 20% на протеините в дневното меню (за сметка на въглехидратите) води до ускоряване на метаболизма с 5%.

Сьомга, риба тон и скумрия

Тайното оръжие: мастни киселини омега 3.
Действието: Тези важни киселини регулират нивото на лептина. Според много специалисти въпросният хормон е отговорен не толкова за скоростта на обмяната на веществата, колкото за „желанието" на организма да разгражда мазнините или да ги складира. Експеримент върху мишки, проведен от американски лекари, доказва, че понижаването на лептина в кръвта води до по-бързото изгаряне на калориите.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Диета според годините

Организмът на жената преживява драматични промени през пубертета, след като стане майка, по време на менопаузата. Точно по тази причина тийнейджърките и зрелите дами пълнеят по различен начин и съотве...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

КИТАЙСКА ДИЕТА

Дебел китаец – това е невъзможно. Китайците са слабички и стройни. Причината е в рационалното им хранене. Ето защо ви предлагаме този китайски вариант на диета, базирана на зеленчуковия бульон. О...

Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, а...

Начало