Диетични рецепти » Целина с морски дарове

 Целина с морски дарове

Продукти: (за 4 порции)

• 1 глава целина
• 300 г смес от морски дарове /скариди, калмари, миди и др./
• 1 ч.ч. сухо бяло вино
• 1-2 скилидки чесън
• 1-2 щипки сушен босилек
• 1/2 к.ч. зехтин
• 3 с.л. течна сметана
• смлян бял пипер, сол

Начин на приготвяне:

Разреждаме виното с 1 к.ч. вода и загряваме на огъня. Добавяме ситно нарязания чесън, посоляваме и поръсваме с босилек. Сипваме морките дарове във врящата смес и бланшираме 2-3 мин. Отцеждаме ги и ги оставяме на топло.

Обелваме целината и я нарязваме на пръчици. Пържим я 3-4 мин в сгорещения зехтин. Наливаме 1 к.ч. от винения бульон и задушаваме на тих огън до омекване. Накрая разбъркваме със сметаната и сипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме морските дарове и поръсваме с бял пипер.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес ...

Внимание, плесен по храната!

Да, от плесен са направили първите антибиотици. Но това не означава, че днес трябва да прощаваме всичко на „зелените човечета". Защото много от плесените не само че не могат да лекуват, а, напрот...

Бутрак – лечебни свойства

Бутракът (Bidens tripartita L) е плевел. Той е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, с дръжки, дълбоко триразделни...

Месото и диетите

Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг п...

Начало