Продукти:
• 200 г филе
• 1 кг бутчета
• 2 моркова
• 1/2 глава керевиз
• 2 дафинови листа
• 8-12 зърна черен пипер
• 1 водна чаша десертно червено вино
• 100 г сметана или прясно мляко
• 200 г аспик
• 1 к.ч. бульон
• 2 твърдо сварени яйца
• 150 г гъби
• 100 г шунка
• 50 г свинска мас
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
В сгорещена мас задушаваме бутчетата заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черен пипер и сол. Заливаме с виното. Когато то се поизпари, доливаме бульон. Варим месото на тих огън, докато омекне. Почистваме от костите и прекарваме през месомелачка. След това го счукваме в хаванче, като прибавяме по малко от сметаната. Към получената смес прибавяме малко течен аспик и вино.
Формата, в която ще се желира ястието, обливаме равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма закрепваме клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея изсипваме пастата от месото и замразяваме в хладилник.
Отделно от филетата правим медальони, които запържваме до светлозлатисто. Прибавяме зеленчуците, дафиновия лист и черния пипер. Задушаваме. Сипваме вино. След като сосът се посгъсти, заливаме медальоните с малко бульон. Варим на тих огън.
Щом изстинат, ги гарнираме с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо оформяме купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията слагаме обърнатата замразена форма, която предварително сме потопили за миг в гореща вода.
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...