Кулинарни рецепти » Кюфте Сюрприз

 Кюфте Сюрприз

Продукти:

• 300 г месо от кокошка
• 65 г бял хляб
• 100 мл прясно мляко
• 100 г сухи сини сливи (накиснати във вода и отцедени)
• 60 г счукани орехи
• 100 г майонеза
• 1 пакетче (2-3 ч. л.) желатин
• 1 блокче готов месен бульон
• 250 мл вода
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Смиламе кокошето месо и към каймата прибавяме накиснатия в прясното мляко и отцеден хляб, сол, черен пипер и разбъркваме добре.

Разстиламе каймата и в центъра поставяме счуканите орехови ядки, а около тях подреждаме сините сливи, на които предварително сме махнали костилките. Завиваме краищата на каймата и оформяме едно голямо кюфте.

Възваряваме водата и разтваряме в нея готовото блокче месен бульон. С 1 к. ч. от него задушаваме готовото кюфте около 10 мин и го охлаждаме.

В останалия бульон разтваряме 1/4 от желатина и след като леко се охлади, обливаме с него стените на съда, в който ще сервираме кюфтето. След като изстине, поставяме кюфтето и го заливаме с желирана майонеза.

Нея я приготвяме, като към майонезата прибавяме останалия желатин, предварително разтворен в малко хладка вода. След като изстине и се желира и майонезата, украсяваме с листенца магданоз и изливаме останалия желиран бульон.

Сервираме със сос от хрян.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Начало