Кулинарни рецепти » Пиле капама по сирийски

 Пиле капама по сирийски

Продукти:

• 1 пиле
• 1 к.ч. бадемови ядки
• 1 к.ч. шам-фъстък
• 200 г телешка или агнешка кайма
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1 к.ч. ориз
• 1 с.л. брашно
• по 1 ч.л. канела, кардамон, шафран
• 2 дафинови листа
• 1 с.л. краве масло
• сол

Начин на приготвяне:

Смесваме по 1/2 ч.л. сол, канела, кардамон, пипер и шафран и натриваме пилето със сместа. Правим плънка, като в половината от маслото запържваме каймата заедно с останалото количество подправки.

Заливаме ориза с 2 ч.ч. вряла вода и задушаваме 10 минути, докато добие стъклен цвят. Сипваме го в гевгир и го измиваме със студена вода, след което го слагаме при задушената кайма. Разбъркваме и задушаваме на тих огън 30 минути.

Заливаме бадемите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ядките към сместа от кайма и ориз, разбъркваме и напълваме пилето.

Зашиваме отвора, поставяме дафиновите листа и варим на умерен огън. Покриваме с капака и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, преместваме го в тава и го печем в предварително загрята фурна, докато пилето стане златистокафяво.

Към соса в тавата добавяме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к.ч. хладка вода). Наливаме толкова от бульона, в който сме варили пилето, колкото да се сгъсти сосът.

Нарязваме пилето на порции и при сервиране го поливаме със соса.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало