Продукти:
• 1 пиле
• 1 к.ч. бадемови ядки
• 1 к.ч. шам-фъстък
• 200 г телешка или агнешка кайма
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1 к.ч. ориз
• 1 с.л. брашно
• по 1 ч.л. канела, кардамон, шафран
• 2 дафинови листа
• 1 с.л. краве масло
• сол
Начин на приготвяне:
Смесваме по 1/2 ч.л. сол, канела, кардамон, пипер и шафран и натриваме пилето със сместа. Правим плънка, като в половината от маслото запържваме каймата заедно с останалото количество подправки.
Заливаме ориза с 2 ч.ч. вряла вода и задушаваме 10 минути, докато добие стъклен цвят. Сипваме го в гевгир и го измиваме със студена вода, след което го слагаме при задушената кайма. Разбъркваме и задушаваме на тих огън 30 минути.
Заливаме бадемите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ядките към сместа от кайма и ориз, разбъркваме и напълваме пилето.
Зашиваме отвора, поставяме дафиновите листа и варим на умерен огън. Покриваме с капака и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, преместваме го в тава и го печем в предварително загрята фурна, докато пилето стане златистокафяво.
Към соса в тавата добавяме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к.ч. хладка вода). Наливаме толкова от бульона, в който сме варили пилето, колкото да се сгъсти сосът.
Нарязваме пилето на порции и при сервиране го поливаме със соса.
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...