Кулинарни рецепти » Вит сусамов козунак

 Вит сусамов козунак

Продукти:

• 600 г брашно
• 30 г мая
• 2 яйца
• 1 жълтък
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1/2 ч.ч. сусамово семе
• 1/2 ч.ч. захар
• 1 непълно пакетче масло
• 4-6 с.л. течна сметана
• 1/2 ч.л. смлян кардамон
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 1 с.л. кондензирано мляко
• 1 щипка канела
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното два пъти в дълбока купа и в средата правим кладенче. Натрошаваме маята, размиваме я със сметаната, която е леко позатоплена и малко брашно. След 15 минути прибавяме шупналата кашичка и постепенно изсипваме и останалите продукти: захарта, млякото, солта, подправките и част от мазнината, като другата постепенно влагаме при измесването с мазни ръце.

Правим еластично тесто, което оставяме покрито 15 минути на топло място. Разточваме го на четири еднакви рула, дълги около 50 см и после всяко разделяме на три части, които заплитаме, но по краищата им поръсваме 3/4 от сусамените семена, които при плетенето остават вътре, а не на повърхността.

Покриваме рулцата да втасат още малко. Преди да ги сложим във фурната, намазваме отгоре с разбития жълтък, разбъркан с кондензираното мляко. Поръсваме останалия сусам и изпичаме в предварително загрятата на 200ºС фурна около 35 минути.

Сервираме нарязания козунак на филии, в които се виждат тъмни лентички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Начало