Кулинарни рецепти » Козунак с мармалад и орехи

 Козунак с мармалад и орехи

Продукти:

• 1 кг брашно
• 40 г прясна мая
• 5 яйца
• 200 г краве масло
• 500 мл прясно мляко
• 200 г захар
• 1 щипка сол
• 1-2 пакетчета ванилена захар
• 1 жълтък за намазване на козунака

За плънката:

• 400 г мармалад от шипки
• 150 г смлени орехи
• 1 пакетче ванилена захар

Начин на приготвяне:

Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с. л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и вани-лията и отново разбъркваме. Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсипваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, пок-риваме с кърпа и оставяме да втасва.

Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Ко-рите намазваме с мармалад, поръсваме с орехови ядки и ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало