Продукти:
• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. пудра захар
• 2 яйца
• 1 к.ч. смлени орехови ядки
• 1 к.ч. кисело мляко
• 2 ч.ч. брашно
• кората на 1 лимон
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• пудра захар за поръсване
За крема:
• 1 ч.ч. вода
• 1 ч.ч. захар
• сока и кората на 1 лимон
• 2 с.л. нишесте
Начин на приготвяне:
Разбиваме размекнатото при стайна температура масло с пудрата захар и при непрекъснато бъркане смесваме с жълтъците, които сме разбили отделно. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганата лимонова кора и малко по малко брашното. Накрая сипваме смлените орехови ядки и внимателно съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци.
Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка, изпичаме кекса в предварително загрята силна фурна и го оставяме да истине.
Разтваряме захарта за крема във водата. Добавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нишестето. Разбиваме сместа и я сгъстяваме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато.
С помощта на конец разделяме изстиналия кекс хоризонтално на две части. Напълваме го с приготвения крем и отново го съединяваме. Поръсваме отгоре с пудра захар.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...