Продукти:
• 125 г краве масло
• 175 г захар
• 2 капки бадемова есенция
• 3 яйца
• 180 г брашно
• 1/2 ч. л. бакпулвер
• оцветител за сладкиши в жълто и розово
• 100 г кайсиево желе
• 200 г бял шоколад (оригиналната рецепта е с марципан)
Начин на приготвяне:
Затопляме фурната на 180 градуса. Приготвяме две еднакви форми за кекс (ако нямаме две, печем последователно). Намазваме пергаментова хартия с мазнина и постиламе формите. С миксер разбиваме бавно маслото и захарта, капваме есенцията и добавяме яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.
Пресяваме в купа брашното с бакпулвера и сипваме в сместа, като разбъркваме с шпатула до получаване на еднородна маса. Разделяме сместа на две и оцветяваме едната в жълто, другата - в розово. Печем поотделно, охлаждаме и отлепваме от хартията.
Смесваме кайсиевото желе с 30 мл вода и затопляме на котлона. Разрязваме кексовите блатове на две по дължина. Мажем с топлото желе и слепваме 2 части розово/жълто. Намазваме отгоре плътно с желе и слепваме другите две части в обратен ред - жълто/розово, за да се получи шахматен ефект.
Белият шоколад разтопяваме на водна баня. С него правим фина глазура на кекса, предварително намазан с останалото кайсиево желе.
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...