03.12.2020 година
1564339898.swf
Д
есерти » Кремове и мусове
  1133  |   0  
Ягодов крем с карамел
Продукти:

• 6 белтъка
• 1/2 л прясно мляко
• 6 жълтъка
• 180 г захар
• 2 праха ванилия
• 2 пакетчета (14 г) желатин
• 1/2 л сладка сметана
• 250 г средно големи ягоди

За карамела:

• 3/4 ч.ч. захар
• 1/2 л сладка сметана

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме жълтъците със захарта около 2 минути, след което при непрекъснато бъркане добавяме млякото.

В малка тенджерка затопляме млякото, като го довеждаме до завиране. Отделно разбиваме белтъците и прибавяме млякото. Отново добре разбъркваме.

Връщаме сместа на бавен огън и бъркаме до сгъстяване, така че като движим лъжицата по дъното, да се образува пътечка. Сваляме от огъня и прибавяме ванилията.

Разтваряме желатина във вода и по желание прибавяме малко бренди. Затопляме на водна баня за 1 минута. Поставяме в хладилника и охлаждаме.

Разбиваме 1/2 л сладка сметана с миксер и смесваме с млечно-белтъчния крем. Режем ягодите на половинки по дължина и ги нареждаме отстрани на тавичка.

Смесваме всички съставки на крема и изливаме в съда. Слагаме го за 4 часа в хладилника. При сервиране режем всяка порция с нож, потопен предварително в гореща вода.

В малко тиганче затопляме захарта до златисто, прибавяме сметаната и я довеждаме до завиране. Бъркаме 3 минути. Охлаждаме и заливаме крема.
15.05.2015 г. / Татяна Чакърова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020