Продукти:
• 6 белтъка
• 1/2 л прясно мляко
• 6 жълтъка
• 180 г захар
• 2 праха ванилия
• 2 пакетчета (14 г) желатин
• 1/2 л сладка сметана
• 250 г средно големи ягоди
За карамела:
• 3/4 ч.ч. захар
• 1/2 л сладка сметана
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме жълтъците със захарта около 2 минути, след което при непрекъснато бъркане добавяме млякото.
В малка тенджерка затопляме млякото, като го довеждаме до завиране. Отделно разбиваме белтъците и прибавяме млякото. Отново добре разбъркваме.
Връщаме сместа на бавен огън и бъркаме до сгъстяване, така че като движим лъжицата по дъното, да се образува пътечка. Сваляме от огъня и прибавяме ванилията.
Разтваряме желатина във вода и по желание прибавяме малко бренди. Затопляме на водна баня за 1 минута. Поставяме в хладилника и охлаждаме.
Разбиваме 1/2 л сладка сметана с миксер и смесваме с млечно-белтъчния крем. Режем ягодите на половинки по дължина и ги нареждаме отстрани на тавичка.
Смесваме всички съставки на крема и изливаме в съда. Слагаме го за 4 часа в хладилника. При сервиране режем всяка порция с нож, потопен предварително в гореща вода.
В малко тиганче затопляме захарта до златисто, прибавяме сметаната и я довеждаме до завиране. Бъркаме 3 минути. Охлаждаме и заливаме крема.
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...