Кулинарни рецепти » Ароматни зеленчуци

 Ароматни зеленчуци

Продукти:

• 2,5 кг корнишони
• 1,5 кг карфиол
• 1 кг дребни лукчета (арпаджик)
• 1 кг моркови
• 500 г зелен фасул
• 1 с.л. черен пипер
• 1 с.л. бахар
• няколко дафинови листа
• 1 л оцет

За маринатата: (на 3 л вода)

• 250 г захар
• 150 г сол

Начин на приготвяне:

Избираме млади и свежи краставички и ги бланшираме 2-3 мин във вряща вода, след което веднага ги охлаждаме в студена вода. Лукчетата, непочистени от ципите, бланшираме по същия начин, охлаждаме и едва тогава ги почистваме. Нарязваме морковите на колелца. Фасула режем на половинки, бланшираме, а после охлаждаме. Карфиола накъсваме на розички.

Наливаме в дълбок съд около 3 л вода, добавяме захарта и солта и кипваме маринатата.

Във всеки буркан сипваме по 100 мл оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Редиме зеленчуците на пластове – краставички, карфиол, лукчета, моркови, зелен фасул. Заливаме зеленчука с горещата марината, запечатваме херметически и стерилизираме 20 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Начало