Кулинарни рецепти » Ароматни зеленчуци

 Ароматни зеленчуци

Продукти:

• 2,5 кг корнишони
• 1,5 кг карфиол
• 1 кг дребни лукчета (арпаджик)
• 1 кг моркови
• 500 г зелен фасул
• 1 с.л. черен пипер
• 1 с.л. бахар
• няколко дафинови листа
• 1 л оцет

За маринатата: (на 3 л вода)

• 250 г захар
• 150 г сол

Начин на приготвяне:

Избираме млади и свежи краставички и ги бланшираме 2-3 мин във вряща вода, след което веднага ги охлаждаме в студена вода. Лукчетата, непочистени от ципите, бланшираме по същия начин, охлаждаме и едва тогава ги почистваме. Нарязваме морковите на колелца. Фасула режем на половинки, бланшираме, а после охлаждаме. Карфиола накъсваме на розички.

Наливаме в дълбок съд около 3 л вода, добавяме захарта и солта и кипваме маринатата.

Във всеки буркан сипваме по 100 мл оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Редиме зеленчуците на пластове – краставички, карфиол, лукчета, моркови, зелен фасул. Заливаме зеленчука с горещата марината, запечатваме херметически и стерилизираме 20 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Начало