Продукти: (за 5-6 порции)
• 1-1,2 кг патладжани
• 1 кг домати
• 7-10 месести чушки
• 2-3 глави лук
• 1 ч.ч. олио
• 3 яйца
• 100-150 г сирене
• 2 ч.ч. кисело мляко
• 2-3 с.л. брашно
• черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филийки, посоляваме и ги отцеждаме от горчивия сок. Потапяме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещеното олио.
В същата мазнина задушаваме настърганите лук и домати. Щом се поизпари отцедилият се сок, прибавяме натрошеното сирене, опечените, обелени и нарязани на едри парчета чушки, черен пипер и сол. Отдръпваме сместа от огъня, за да се поохлади.
В намаслена тавичка нареждаме плътно в три реда изпържените патлажани, като първия и втория ред покриваме със задушената смес и поръсваме с магданоз. Заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и печем на умерена фурна, докато повърхността се зачерви.
След изпичане поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...