Кулинарни рецепти » Пълнени патладжани с ориз и зеленчуци

 Пълнени патладжани с ориз и зеленчуци

Продукти: (за 5 порции)

• 1 кг патладжани
• 150 г ориз
• 150 мл олио
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 1 парче целина
• 300 г домати
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Подбираме еднакви по големина патладжани, издълбаваме ги, посоляваме и оставяме да се престоят 10-15 минути. Отцеждаме ги от горчивия сок и ги полуизпържваме в част от мазнината.

В същата мазнина задушаваме до полуомекване лука, морковите и целината, нарязани на дребно, заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме ориза и задушаваме 5-6 мин. Прибавяме част от доматите, нарязани на дребни кубчета и наливаме малко гореща вода. Когато ориза набъбне, посоляваме сместа и я подправяме с черен пипер и дребно нарязан магданоз.

С готовата плънка напълваме изпържените патладжани. Нареждаме ги в тава, дъното на която е покрито с останалите домати, нарязани на кубчета, заливаме с останалото олио и печем, докато останат на мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Начало