Продукти: (за 4 порции)
• 800 г брюкселско зеле
• 300 г кашкавал
• 100 мл сметана
• 2 глави лук
• 30 г настъргано сирене
• 1 кубче зеленчуков бульон
• 1 к.ч. вода
• 60 г пушена сланина
• 1 к.ч. сухо бяло вино
• 100 г краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме брюкселското зеле и го варим около 12 минути на пара. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в 50 г краве масло, прибавяме виното и оставяме сместа да поври.
Запържваме нарязаната на кубчета пушена сланина до зачервяване. Разтваряме бульона във врящата вода. Нарязваме кашкавала на кубчета и смесваме с бульона, докато се получи крем.
В голям съд смесваме лука, сметаната, крема от кашкавал и пушената сланина. Посоляваме и поръсваме с пипер сместа.
Слагаме зелето в тавичка, заливаме с приготвения сос и поръсваме с настърганото сирене. Печем десетина минути в умерена фурна.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...