Кулинарни рецепти » Тиквеник с мед за Бъдни вечер

 Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Продукти:

• 250 г фини кори
• 1 кг тиква
• 150 г орехови ядки
• 200 г пчелен мед
• 100 г захар
• 1 1/2 к.ч. олио
• 1 с.л. галета
• 1/2 ч.л. канела
• сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата.

В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна.

Приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине.

Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало