Кулинарни рецепти » Василевденска питка

 Василевденска питка

Продукти:

• 1 кг брашно
• 4 яйца
• 1 пакетче краве масло
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 25 г мая за хляб /колкото кибритена кутийка/
• 1/2 к.ч. захар
• 1 щипка сол

За сиропа:

• 1 1/2 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с малко брашно в 3-4 с.л. мляко и я оставяме да втаса. От брашното, втасалата мая, млякото, захарта, яйцата и солта омесваме средно меко тесто. Оставяме го да втаса. После отново го месим като сипваме по малко от разтопеното масло, докато тестото поеме всичката мазнина.

Разстиламе питата в намаслена тавичка и я оставяме на топло да втасва. Щом изпълни тавата, слагаме питата да се пече в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата пита, изчакваме да изстине и я заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта, канелата и водата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Начало