Кулинарни рецепти » Унгарски козунак

 Унгарски козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 30 г мая
• 100 мл подсладено прясно мляко
• 500 мл силно подсладено червено вино
• 100 г краве масло
• 6 жълтъка
• 500 мл прясно мляко
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Правим закваска от маята и подсладеното мляко. В дълбока съдинка слагаме виното, в друга – неподсладеното мляко, в което сме сложили стопеното масло, жълтъците и солта. Разпределяме закваската поравно в двата съда. Разделяме и брашното и замесваме меко, “копринено” тесто. Оставяме тестата на топло да втасват.

В намаслена форма за печене разстиламе на пласт с дебелина 1 см най-напред млечното тесто. Върху него разстиламе виненото тесто и навиваме на руло. Разполовяваме напречно на две парчета. Слагаме парчетата в намаслена тавичка, отгоре ги намазваме добре с разтопено масло и ги оставяме на топло да втасват около половин час.

Направеното по този начин тесто може да се напълни с плънка, приготвена от 300 г захар, 100 мл прясно мляко, 200 г смлени орехи, като 200 г от захарта се карамелизира, залива се с млякото и се вари до разтварянето на захарта. Този карамел се нанася върху млечното тесто, покрива се с виненото и се завива на руло, но не се реже на две, а се оформя като венец. Плънката може да се направи и от смлени орехи, попарени с подсладена вода или мляко или смесени с ябълково пюре.

Печем козунака в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Начало