Кулинарни рецепти » Чешки козунак

 Чешки козунак

Продукти:

• 125 г краве масло
• 80 г захар
• 2 жълтъка
• 1 цяло яйце
• 600 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 щипка сол
• 30 г мая
• 1 ванилия
• 50 г стафиди
• 1 ч.л. захар за закваската

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в хладкото мляко и 1 ч.л. захар и я оставяме да шупне на топло място. Разбиваме на пяна 60 г омекнало масло с 30 г захар и двата жълтъка. Добавяме цялото яйце, ванилията и бием с миксера, докато не получим пухкава, лека смес. Събираме млечната и маслената осмес и ги изсипваме в пресятото със солта брашно. Месим твърдо тесто. Ако е необходимо, прибавяме още малко брашно. Правим тестото на топка, покриваме го с чиста кърпа и го оставяме да овтаса.

Разточваме тестото на правоъгълна кора, която намазваме с остатъка от маслото, което сме разтопили. Прегъваме я на плик и премесваме.

Разделяме тестото на девет равни части, разточваме ги на ивици, слагаме ги три по три една върху друга и ги сплитаме. Плитката правим на венец, отгоре подреждаме измитите и оваляни в малко брашно, за да не потънат стафиди, слагаме го в намаслена и набрашнена кръгла козуначена форма и печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало