Кулинарни рецепти » Моряшки гювеч

 Моряшки гювеч

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г филе от риба
• 4 рибки аншоа
• 1 к.ч. олио
• 1-2 глави лук
• 2-3 моркова
• 1 резен целина
• 2-3 домата
• 3-4 пиперки
• 1 к.ч. зелен грах
• 500 г картофи
• 1 тиквичка
• 1 скилидка чесън
• 10-15 маслини
• 1 лимон
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. галета
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука, чесъна, целината и морковите на ситно и ги задушаваме в половината от олиото. След 15 мин прибавяме, граха, посоляваме, сипваме 1-2 с.л. гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато продуктите омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Изпичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Поръсваме ги с малко лимонов сок и оставяме да престоят 5-6 мин. Обелваме картофите, заливаме ги с вряща подсолена вода, колкото да ги покрие и варим 10 мин.

Разстиламе задушените зеленчуци в обилно намаслена тавичка. Покриваме с кръгчета от нарязаната тиквичка. В средата слагаме, почистеното и нарязано на порции рибно филе. Върху филето разстиламе пиперките и поръсваме с галета. Наоколо нареждаме полусварените картофи. Поръсваме със стрития дафинов лист и черен пипер, заливаме с останалата мазнина и печем 15 мин в умерена фурна.

След като извадим от фурната поръсваме със смес от нарязаните на тънки ивички маслини, ситно нарязания магданоз и малко олио. Оставяме гювеча да престои 10-15 мин. Поднасяме, като гарнираме всяка порция с по 1 рибка аншоа и 1 резен лимон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Начало