Кулинарни рецепти » Ватрушки

 Ватрушки

Продукти:

• 500 г брашно
• 150 мл прясно мляко
• 15 г мая
• 100 мл олио
• 130 г кристална захар
• 3 жълтъка
• 1 ванилия
• сол

За плънката:

• 300 г прясна сладка извара
• 100 г пудра захар
• 2 яйца
• 1 ванилия
• 150 г захаросани плодове или стафиди
• 30 г краве масло
• 1 яйце за намазване
• 50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

От брашното, млякото, маята, мазнината, жълтъците, захарта и щипка сол приготвяме козуначено тесто и го оставяме да втаса. Приготвяме плънка от изварата, разбитите с пудрата захар и ванилията яйца, маслото и нарязаните на ситно захаросани плодове. Разбъркваме продуктите добре, за да получим еднородна смес.

Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 см и с форма или с чаша изрязваме от разточената кора кръгове с диаметър 10 см, в средата на които правим с пръсти вдлъбнатини. Слагаме във вдлъбнатините по малко от плънката и с мокра ръка я разстиламе така, че да стигне до 2 см от периферията на кръговете.

Намазваме с разбитото яйце така приготвените ватрушки и ги оставяме да втасат. Намазваме втасалите ватрушки повторно с яйце и ги изпичаме в умерена фурна. Още топли ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало