Кулинарни рецепти » Шарена торта

 Шарена торта

Продукти за тъмното тесто:

• 6 яйца
• 6 с.л. захар
• 5 с.л. брашно
• 4 с.л. смлени орехови ядки
• 2 с.л. какао

За пандишпановото тесто:

• 4 яйца
• 4 с.л. захар
• 4 с.л. брашно

За тъмния крем:

• 200 г смлени орехови ядки
• 5-6 с.л. прясно мляко
• 5-6 с.л. захар
• половин пакетче краве масло
• 40 г натурален шоколад

За белия крем:

• 500 мл прясно мляко
• 4 с.л. оризово брашно
• 1 1/2 пакетче краве масло
• 5-6 с.л. захар

Начин на приготвяне:

ТЪМНО ТЕСТО: Разбиваме на гъста пяна яйцата със захарта. Прибавяме пресятото с какаото брашно и смлените орехови ядки. Разбъркваме леко сместа, изсипваме я в намаслена форма и изпичаме блата в умерена фурна.

ПАНДИШПАНОВО ТЕСТО: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме брашното и изсипваме в правоъгълна тавичка. Изпичаме блата и, докато е още топъл, го навиваме на руло.

БЯЛ КРЕМ: Сваряваме крем от млякото, захарта и брашното. Разбиваме маслото на пухкава пяна. Отделяме малко за украса, а останалата част прибавяме към млечната смес.

ТЪМЕН КРЕМ: Загряваме млякото и сипваме в него захарта и настъргания шоколад. Варим при непрекъснато бъркане, докато се разтворят в млякото. Прибавяме смлените орехови ядки, отстраняваме от огъня и разбъркваме добре. Изчакваме да изстине и смесваме с разбитото на пяна масло.

Разрязваме хоризонтално на две изстиналото тъмно тесто. Намазваме първата платка с половината от белия крем. Развиваме рулото, намазваме го с половината от тъмния крем и го нарязваме на ленти с ширина около 2 см. Увиваме ги на охлюви и ги нареждаме върху тъмната платка, като започнем от средата. Трябва да покрием цялата платка. Намазваме върху охлювите част от останалия бял крем и покриваме с втората тъмна платка. Намазваме така приготвената торта отстрани с бял крем, а отгоре – с останалия тъмен крем. С помощта на прав шприц украсяваме с отделеното масло.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Начало