Продукти: (за 5 порции)
• 1 пиле /около 1,5 кг/
• 1 ч.ч. мариновани дренки
• 1 1/2к.ч. ориз
• 1 кг картофи
• 1 глава червен лук
• 1 малка зелена чушка
• 1 малък домат
• 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/
• листа от целина
• босилек, магданоз, копър
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме пилето. Посоляваме го отвътре и отвън. Почистваме дренките от костилките и ги нарязваме на дребно.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в част от мазнината. Прибавяме ориза и ситно нарязаните чушка, целина, босилек, магданоз и копър. Пържим при непрекъснато бъркане. Накрая посоляваме, поръсваме с черен пипер и смесваме с дренките и настъргания домата.
Пълним пилето с тази смес, като сипваме в плънката малко гореща вода. Зашиваме го и го слагаме в тавичката. Наливаме останалата мазнина и малко гореща вода и печем на умерен огън.
По време на печенето често обръщаме пилето и го обливаме със соса от печенето. Когато крилцата и краищата на кълките се зачервят, обвиваме ги във фолио, за да не прегорят. Към средата на печенето слагаме в тавата и обелените и нарязани картофи.
Сервираме готовото пиле, гарнирано с плънката и картофите.
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...