Продукти: (за 6 порции)
• 1 кг кралски скариди
• 50 г краве масло
• 1 стрък целина
• 1 глава лук
• 1 морковче
• 2 с.л. брашно
• 3 жълтъка
• 300 мл гъста сметана (заквасена)
• 1/2 чашка сухо шери
• сол, черен пипер
• ръжен хляб
Начин на приготвяне:
Сварете скаридите и махнете черупката. Нарежете на ситно целината, моркова, лука, разбийте с миксер маслото и прибавете в него зеленчуците. Сложете в сместа и шепа от скаридените черупки, поръсете с брашно, прехвърлете в тенджерка и залейте с 1 л вода.
Възвирате тази смес на умерен огън, като бъркате непрекъснато, за да не стане брашното на бучки. Варете половин час. Прецедете сварената супа и подправете със сол, черен пипер, сложете месото на скаридите и варете на тих огън още 5 мин.
Разбийте жълтъците със сметаната добре и в тази смес, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане сложете 4-5 с.л. горещ бульон. Излейте като бъркате непрекъснато тази смес в супата на тънка струйка, прибавете шерито и варете на най-слабата степен още 1-2 мин. Разбърквайте периодично.
Супата се сервира с препечен ръжен хляб.
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...