Кулинарни рецепти » Фокача

 Фокача
/Италия/

Продукти:

• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 ч.л. захар
• 120 мл вода
• 2 с.л. зехтин
• 1/2 ч.л. сол

За гарниране:

• 50 г шунка
• 16 зелени пълнени маслини
• 2 скилидки чесън
• 3 с.л. зехтин
• 1 жълтък
• 1 с.л. прясно мляко
• 1 ч.л. ким
• 1 ч.л. кориандър
• сол

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и в част от него правим „кладенче”, в което сипваме натрошената мая и захарта. Наливаме водата и разбъркваме. Покриваме сместа с кърпа и оставяме да престои поне 30 мин.

След това добавяме останалото брашно, зехтина и солта и омесваме гладко тесто, което втасва още половин час. Разделяме втасалото тесто на две, разточваме 2 кори и ги слагаме в намазнени тавички.

Разпределяме отгоре нарязаната на ивички шунка и маслините, като леко притискаме, за да потънат в тестото. Поръсваме със ситно нарязания чесън и зехтина и печем 15-20 мин в загрята до 200°С фурна.

После заливаме с разбития в млякото жълтък, поръсваме подправките и печем още 5 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Начало