Кулинарни рецепти » Гергьовски хляб

 Гергьовски хляб

Продукти:

• 1 кг брашно
• 3 с.л. кисело мляко
• 3 яйца + 1 жълтък за намазване
• 1 с.л. мая
• 3 с.л. хладка вода за размиване на маята
• 1/2 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:

Във водата размиваме маята. Прибавяме захарта, солта и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да втаса.

След това изсипваме сместа в брашното, добавяме киселото мляко и отделно разбитите яйца. Замесваме тесто като постепенно прибавяме разтопената мазнина.

Оформяме пита и я поставяме в намазана тава. С част от тестото оформяме кръст, който залепваме в средата на питата. Оставяме да втаса.

След това намазваме с разбития жълтък и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Начало