Продукти: (за 6 порции)
• 6 по-дебели свински котлета
• 200 г сварен черен дроб
• 3 резенчета пушено сирене
• 6 едри зелени маслини
• 12 по-големи гъби
• 3 глави лук, магданоз
• 1-2 малки стръка целина
• 2 счукани карамфилчета
• 2 с. л. зехтин
• 40 г краве масло
• 1/4 ч. ч. сухо бяло вино
• 1/2 ч. ч. топла вода
• черен пипер, кимион, сол
Начин на приготвяне:
Срязваме с остър нож много внимателно обезкостените котлети, така че да се образува джобче. Начукваме ги с дървено чукче, като внимаваме да не ги разкъсаме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион. Посоляваме много леко джобчетата и отвътре. Слагаме ги в хладилника захлупени с капак.
Слагаме мазнината в тенджера, прибавяме 1 с. л. топла вода и 2 глави ситно нарязани лук. Похлупваме и задушаваме. След като се изпари водата, прибавяме половината от гъбите, нарязани на малки кубчета. Ако е необходимо, доливаме още малко вода.
След като отново остане на мазнина, прибавяме нарязания на малки кубчета дроб. Разбъркваме и наливаме 3 с. л. вино. Като поври сместа и остане пак само на мазнина, сваляме от огъня, добавяме маслото и бъркаме, докато се стопи. Прибавяме останалото количество черен пипер, кимиона, карамфила, ситно нарязания магданоз, нарязаните на кубчета маслини и пушеното сирене.
Всичко разбъркваме добре и напълваме котлетите с тази смес, защипваме отворите с клечки за зъби и ги подреждаме в подходяща тавичка, а отгоре ги поръсваме с третата глава лук, нарязана на колелца и с останалите гъби, нарязани на ивички. Наливаме останалото вино и топлата вода до покриване на котлетите. Ако е нужно слагаме още малко мазнина.
Завиваме тавичката с фолио и печем в силна фурна. След 40 мин отвиваме фолиото, обръщаме котлетите, пак ги завиваме и ги запичаме и от другата страна. От време на време поливаме със соса. При сервиране на котлетите, гарнираме с варени картофи, поръсени с праз или зелен лук.
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...